1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum’da 105 yıllık coşku
Erzurum’da 105 yıllık coşku

Erzurum’da 105 yıllık coşku

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 105. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

A+A-

Gazete Güncel- Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihe ender ve büyük bir eser olarak kaydedilen Erzurum Kongresi'ni yapmak üzere kente gelişinin 105'inci yıl dönümü coşku ile kutlandı, kongre temsili olarak canlandırıldı.

Erzurum'un tarihi Havuzbaşı Kent Meydanı'nda başlayan etkinlikler, kortej yürüyüşüyle devam edip, kongrenin yapıldığı tarihi binada düzenlenen törenle sona erdi. Törene Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu ve Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

"Erzurum Kongresi Milli Ruhun Tezahürüdür"

Erzurum Kongresi Binası'nda yapılan törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Kongresi'nin milletin bağımsızlık ve kararlılığının simgesi olduğunu belirtti. Sekmen, "Erzurum Kongresi; bağımsızlık uğruna edilen kutsal bir yemindir. Bu kongre, Anadolu'nun her yanına yayılan güçlü bir ses, Cumhuriyetimizin temel taşıdır. Erzurum Kongresi, milletimizi Anadolu'dan silmek isteyenlere karşı gösterilen sağlam bir duruştur" dedi. Sekmen, ayrıca kongrenin milli birlik ve kararlılığın sembolü olduğunu vurguladı.

"Erzurum Kongresi Bağımsızlığın Sembolüdür"

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Erzurum Kongresi'nin milletin bağımsızlık arzusunun ve birlik ruhunun en güçlü şekilde ortaya konduğu bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Biçer, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları burada, vatanın bölünmez bütünlüğünü tüm dünyaya ilan etmiş ve bağımsızlık meşalesini yakmışlardır. Erzurum Kongresi, bağımsızlık yolunda atılan kararlı bir adımdır ve Cumhuriyetimizin temellerinin atılmasında belirleyici bir rol oynamıştır" dedi. Biçer, Erzurum Kongresi'nin cumhuriyete giden yolda önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Temelleri Erzurum'da Atıldı"

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Kongresi'nin aldığı kararlarla işgal ve bölünme projelerine karşı çıktığını, manda ve himaye tekliflerini reddettiğini belirtti. Vali Çiftçi, "105 yıl önce 'Kuvayimilliye'yi tek kuvvet olarak tanımak ve millî iradeyi hâkim kılmak esastır' şiarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri Erzurum'da atılmıştır. Bu aziz toprakları vatan yapmak için atalarımızın gösterdiği fedakarlık ve kararlılık, bizlere yol göstermeye devam etmektedir" dedi. Vali Çiftçi, ayrıca ülkenin her alanda daha ileriye taşınması için vatan sevgisi ve azimle çalışmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, törenlerde şiirler okundu, halk oyunu ve mehter takımı gösterisi yapıldı. Erzurum Kongresi'nin temsili canlandırılmasıyla kongre ruhu, o günlerin delegelerinin torunları tarafından tekrar yaşatıldı. Kongre binasındaki etkinlikler, tarihi atmosferde katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Ayşe Nur ERDOĞDU Ayşe Nur ERDOĞDU/ Sabah

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.