1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Kaplan: Sazlıkları kuruttu, ekolojik dengeyi bozdunuz
Kaplan: Sazlıkları kuruttu, ekolojik dengeyi bozdunuz

Kaplan: Sazlıkları kuruttu, ekolojik dengeyi bozdunuz

Büro Emekçileri Sendikası Erzurum İl Temsilcisi Namık Kemal Kaplan, yeni stadyum için tarım arazisinin imara açılması konusunda Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ve Erzurum Kent Konseyini eleştirdi.

A+A-

Gazete Güncel- Tarım arazi üzerine kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi kampusu ile Çevre ve Tortum yolu üzerine kurulan yeni sanayi sitesinin çevre hassasiyetini ortadan kaldırdığına dikkat çeken BES Temsilcisi Kaplan, mantar gibi türeyen hobi bahçeleri ile Şükrüpasa semtindeki yeni yapılaşmanın Erzurum sazlığını adeta yok ettiğini ve ekosistemi bozduğunu ileri sürdü.

Büyükşehir’in bütün bilimsel analizlere, eleştirilere kör, sağır ve dilsiz kalarak ‘kent suçu’ işlediğini öne süren Kaplan, “Son yıllarda tarım arazileri sistematik biçimde daraltıldı. Özellikle büyükşehir sınırları içindeki kalan son derece verimli alanlar imara açıldı ve meşhur Erzurum sağlığı kurumaya kirlenmeye yüz tuttu. Bu durumun ulusal ölçekte bir ekolojik yıkım ve gıda güvencesi sorununu beraberinde getirerek ekosistemde kalıcı zararlara neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat ne ilginçtir ki, gerek şehrimizdeki üniversitelerden gerekse STK’lardan herhangi bir tepki ve açıklamanın olmaması üzücüdür” dedi. Haber: Ajans Palandöken

Kaplan ayrıca konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e bazı sorular yöneltti. İşte cevap bekleyen o sorular:

-Yeni stadyum, Erzurum Ovasında ki hobi bahçeleri, Tortum yolunda ki yeni Sanayi sitesi ve Şükrüpaşa Semtinde yapılaşma için imara açılan toplam alanın yüz ölçümü nedir? İmara açılan bu alanın ne kadarı tarım arazisidir?

-Başkanlığınız tarafından konuya ilişkin itiraz, bilimsel görüş, öneri ve şikâyetler değerlendirildi mi?

-Erzurum’un gıda güvenliği, su havzaları ve mikro iklim dengesi açısından hazırlanmış bir bilimsel ve teknik rapor var mı?

-Bölgenin mevcut riskleri göz önüne alınarak hazırlanmış bir master plan var mıdır? Varsa söz konusu planın hazırlık aşamasında muhtelif otoritelerin uyarıları dikkate alındı mı?

-Plan değişiklikleri halkın katılımı, çevre hakkı ve kamu yararı ilkeleriyle ne ölçüde örtüşmektedir?

Ajans Palandöken

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.