1. HABERLER

  2. Yağdır Mevlam kâr!..
Yağdır Mevlam kâr!..

Yağdır Mevlam kâr!..

Havada kar değil kömür kokusu var. Zihnime kodlanan o meşhur beyaz kaftanı yerine gri bir sis tabakasını giyinmiş şehir. Eksi 30'larla beni kesecek bir havaya teslim olmaya hazırlanmışken, beremi, eldivenimi ve dahi gocuğumu bile çıkarttıran kış güneşi ka

A+A-

Erzurum Güncel-

Hani nerede yolların iki yanına kürenmiş kar tepecikleri, bıyıklarından buz parçaları sarkan adamlar nerede? Erzurum beni önce üşütecek ve sonra sıcak bir mekana kapağı atma telaşıyla ödüllendirecekti oysa. Kıtlama şekerle içilen bir bardak çayla... Eyvah! 500 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı boşa mı gidecek?

27 Ocak-6 şubat arasında yapılacak Dünya üniversitelerarası Kış Oyunları öncesinde şehri karmaşık duygularla gezdim. İki yıl gibi kısa bir sürede bitirilen tesisleri büyük bir hayranlıkla incelerken, hava şartlarının beklentilerin çok uzağında olması korkuttu beni. Hava soğumaz, kar yağmazsa suni kar makineleri oyunların namusunu kurtarır diye bir ümit vardı herkeste.

O makineleri Erzurum'un yeni sembolü 5 platformlu atlama kulelerinde gördüm ilk. Sonra Palandöken'de. 6 sabit kar makinesi, kulelerin varlığını anlamlı kılmak için durmadan kar püskürtüyordu. Palandöken'de 71, Konaklı'da 201, Biatlon alanında 32, Cros Country alanında 42 ünite tül perde çekiyordu havaya ve perde yere inip kardan kilimler seriyordu kayakçılara.

Fakat iş bu kadar basit değildi. Bu makinelerin verimli çalışabilmesi için ideal hava sıcaklığı eksi 9. Benim bu tanıklığı yaptığım anda hava eksi 2'ydi. Tabii en önemlisi kara dönüşecek suyun durumuydu. Göletler tam su tutmadığı için bu konuda da sıkıntı yaşanabilirdi. Kar yağsa bile suni karın üstündeki tabaka profesyonel kayakçılar için sorun olabilirmiş.

Dağın kayak pistlerinin dışındaki kısımları çıplaktı. Toprak sarı-kahve benziyle muzipçe bakıyordu bana. Onunla göz göze gelmemeye çalışarak baştan başa yenilenen tesislerin keyfini çıkartan turistleri ve yarışlara hazırlanan Türk sporcuları izledim. Sonra Konaklı köyüne 16 km uzaktaki yeni tesisleri gezdim. 2011 oyunları bittikten sonra halka da açılacak bu tesisler için 60 hanelik köyden şimdilik 3 genç istihdam edilmiş. Oyunlardan sonra 15 kişi daha işe alınacak o köyden. Bölgeye 8 otel kurulacak. O zaman köyün yaşlılarına da iş düşecek.

Köyden işe giren gençler çok mutlu. Bekçilikle kalmayıp lisanslı sporcu olmayı kafaya koymuşlar ancak köy halkı "Bize her haneden bir kişiye iş sözü verilmişti. Sözlerinde durmadılar. Ayrıca evlerimizi yeniden yapacaklardı. Şimdi bir duvarla çevirip bu yoksulluğu gözlerden gizlemekten bahsediyorlar. Hayvanlarımızı artık bu bölgede otlatamayacağız. Hadi bu sene idare ettik. Gelecek yıl ne olacak halimiz. Tesisler yapılırken yüzümüze güldüler, şimdi unuttular bizi" diye feveran ediyorlar.

Konaklıda bir tatil kenti ve kayak merkezi oluşturma çabalarının geçmişi 1987'ye gidiyor. Köylüler o dönemde 1000 dönümlük tapuların 10 dönüm kabul edilip dolandırıldıklarını anlatıyorlar. Okuma yazma bilmedikleri için parmak basmış babaları. Şimdi yeniden hüsrana uğradığını düşünüp kendilerine verilen sözlerin tutulmasını bekliyorlar.

BüTüN YOLLAR KULEYE çIKAR

Atlama kuleleri şehrin yeni sembolü olmuş. Kulenin önünden geçerken arabalar yavaşlıyor, başlar kuleye dönüyor ve gururla bakılıyor. Kuleler inşa edilirken sporcular yola mı atlayacaklar diye düşünülürken şimdi seçmeleri izleye izleye hız ve stil yorumları yapabilir hale gelmiş halk. Artık bütün yollar kuleye çıkıyor. Eskiden Yakutiye çifte minare medresesi önünde çekilirdi hatıra fotoğrafları. Şimdi moda kule fotoğrafları.

Bu gezide en garibime giden şey, 40'i farklı illerden, 20 bini Erzurumlu 60 bin üniversite öğrencisine 2 aylık tatil verilmesi oldu. Sebep beş yıldızlı otele dönüştürülen yurtlarda misafir sporculara yer açılması. Türkçe olimpiyatlarında gelen binlerce çocuğa evlerini açan Erzurumlu acaba öğrencileri kendi imkanlarıyla ağırlayamazlar mıydı? Hadi yabancı sporculara üst standartlarda konaklatmak istiyorsunuz, Türk öğrenciler 57 ülkeden gelen üç bine yakın yabancı gençlerle diyalog kurmak arkadaşlık etmek imkanı bulsalardı, kaynaşsalardı tecrübe ve kültür paylaşımında bulunsalardı fena mı olurdu?

BUZ PATENİNDEN İNSAN MANZARALARI

Aşkale, Tekman, Karayazı gibi ilçelerden köy çocukları toplanmış ve hız pateni ekibi kurulmuş. O çocuklardan bazılarıyla tanıştım. Dünyanın 1800'lü yıllarda tanıştığı bu sporda Türkiye çok geriden gelse de çinli hoca Wang Xuemei yönetiminde açığı kapatmaya çalışıyor. Kısa mesafe sürat pateni takımı 5'i Atatürk, biri Hacettepe 3'ü Kocaeli üniversitesinden öğrencilerden oluşuyor. Rakipleri çok kuvvetli, bu sene derece almayı beklemiyorlar ama iyi dereceler alarak sonraki yarışmalara girmeye hak kazanma azmindeler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.