
Erzurum'a zehir solutan madene mühür!
Erzurum’da dar gelirli vatandaşlara dağıtılan kömürlerin alındığı maden işletmesinin hiçbir kuralı yerine getirmediği anlaşıldı. Kalitesiz kömürle vatandaşları adeta zehirlediği ortaya çıkan Maden ocağının kapısına mühür vuruldu.
Gazete Güncel- Erzurum’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirli vatandaşlara dağıtılan yardım kömürlerinin, Oltu ilçesinde bulunan bir maden işletmesinden temin edildiği ve bu kömürlerin insan sağlığını tehdit ettiği ortaya çıkmıştı.
Pusula Gazetesi’nin, yardım kömürlerinden taş çıkmasıyla ilgili gündeme getirdiği haberlerin ardından, söz konusu işletmeyle ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Erzurum Valiliği harekete geçmişti. İlçe kaymakamlıkları aracılığıyla yardım kömürlerinden alınan numuneler ilgili laboratuvarlarda incelenmiş ve kalitesiz olduğu anlaşılmıştı. İnsan sağlığını tehdit eden kömürlerin aylarca vatandaşları adeta zehirlediği tespit edilmişti
Erzurum Valiliği, Türkiye kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gönderdiği yazıda incelemelerin sonuçlarını paylaşarak dar gelirli ailelere dağıtılan kömürlerin söz konusu işletmeden alınmamasını talep etti.
Denetimlerden geçemedi!
Kamuoyunun gündemine oturan ve ailelere göz göre göre zehir solutan işletmeyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da düğmeye bastı. Bakanlığa bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Erzurum’un Oltu ilçesinde bulunan linyit kömür işletme ruhsatlı maden sahasını denetledi. Daha önceki incelemelerde yardım kömürlerinin kalitesiz olduğu anlaşılan maden sahası diğer denetimlerden de geçemedi
Edinilen bilgiye göre ruhsat sahibi firmanın işletme projelerinde belirtilen teknik kriterlere aykırı şekilde faaliyet yürüttüğü tespit edildi. Özellikle sahada yapılan teknik incelemelerde, basamak genişlikleri, yükseklikleri ve genel şev (eğim) açısı gibi önemli güvenlik ve mühendislik parametrelerinin projede beyan edilen verilerle örtüşmediği belirlendi.
Bu nedenlerle, söz konusu maden sahasında üretim faaliyetleri Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından durdurularak gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından sürecin yeniden değerlendirileceği öğrenildi.
Vatandaşa zehir solutan kömür madeninin üretimi durduruldu.
Manolya Bulut/ Pusula
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.